Guidningar

Guidade turer till utställningarna Tre riken – en fästning

Utställningarna Tre riken – en fästning som öppnas den 12 maj 2021 vid Riksarkivet och Sveaborgsmuseet presenterar originalmaterial om Sveaborgs historia.

Dokumenten och föremålen som presenteras i utställningen är hämtade huvudsakligen ur Riksarkivets samlingar samt från museer och arkiv i Sverige och Ryssland. Det blir mycket att se och massor av intressant information om kungliga svenska flottan, skeppsbyggartraditioner, sjökrigföring, kungar, fartyg, inflytelserika ryska ätter och livet intill huvudstaden – självfallet med inslag av kärlek och romantik.

Tre riken – en flotta-temaguidning i Sveaborg

Fästningen på Sveaborg är ett av Unescos världsarvsobjekt, som under sin historia har tillhört tre riken, nämligen kungariket Sverige 1748–1808, kejsardömet Ryssland 1808–1918 och republiken Finland sedan 1918. Fästningen var en viktig flottbas där krigsfartyg utvecklades och byggdes, därifrån man drog ut i krig och varifrån innovationer spreds till andra ställen. Senare har fästningens stora docka varit bland annat bas för ubåtar och byggplats för flygplan. Dockan är fortfarande verksam och en viktig del av Helsingfors maritima karaktär.

Specialutställningen Tre riken – en fästning i Sveaborgsmuseet ger en omfattande presentation av flottans verksamhet på öarna. Under den guidade turen lär vi oss om flottan för tre riken genom att besöka dockan på Sveaborg och specialutställningen Tre riken – en fästning i Sveaborgsmuseet. Under turen görs även ett besök i Pumprummet, som annars är stängt.

Suomenlinnakeskuksen rakennus ulkoa.

 

Rundturen tar 1,5 timmar.

Pris:
190 € / grupp på 1-10 personer
290 €/grupp på 11–25 personer

Mer information och reservationer: guidebooking(a)suomenlinnatours.com per telefon 09 684 1850

Guidad tur i utställningen Tre riken – en fästning vid Riksarkivet

I Riksarkivets utställningssal kan man ta del av flottans fascinerande historia från tre riken. Flottan som stationerats på Sveaborg och dockområdet där utgjorde en bakgrund för många intressanta historiska vändningar. Skeppsbyggnad, innovationer och maktskiften har påverkat liven hos många människor, från kungar till skeppsgossar.

Under den guidade turen i Riksarkivets utställning får besökarna genom en omfattande samling av föremål ta del av flottans förflutna. Fascinerande berättelser och dockans hemligheter väcks till liv under guidens ledning.

Rundturen tar cirka 1 timme.

Kansallisarkiston näyttelytila, jossa on esillä Suomenlinna-näyttelyn aineistoa.

 

Pris:
190 € / grupp på 1-10 personer
290 €/grupp på 11–25 personer

Mer information och reservationer: ka.tiedotus(a)arkisto.fi

Dagsturer

Kombinera besök till Riksarkivet och Sveaborgsmuseet till en dagstur. Dagen börjar från Riksarkivets utställning i Kronohagen, varefter vi går till fots till Salutorget och tar vattenbussen till Sveaborg. Framme vid fästningen njuter vi av en smaklig lunch på någon av Sveaborgs högklassiga restauranger. Efter pausen besöker vi utställningen vid Sveaborgsmuseet, det riktiga dockområdet och pumprummet. Guiden följer med gruppen under hela programmet.

Guidad tur till två utställningar
480 € /grupp på 1-10 personer
580 €/grupp på 11–25 personer

Biljetter till JT-Lines vattenbuss från Salutorget till Sveaborg och tillbaka 8,00 euro/person, pensionärer 4,00 euro/person.

Rantamaisema Suomenlinnasta, etualalla kiemurteleva hiekkatie, taustalla meri, jossa pieni vene etenee.

 

Be oss om en offert för måltiderna.

Mer information och reservationer: guidebooking(a)suomenlinnatours.com per telefon 09 684 1850