Uusi julkaisu kertoo Viapori-Suomenlinnan tarinan 1740-luvulta nykypäivään

Uusi julkaisu kertoo Viapori-Suomenlinnan tarinan 1740-luvulta nykypäivään

Kansallisarkisto ja Ehrensvärd-seura ovat julkaisseet juhlakirjan, joka tuo esiin Suomenlinnan historian vaiheita aina Ruotsin kuningaskunnan ajasta nykypäivään. Jussi Nuortevan ja Päivi Happosen toimittama julkaisu kunnioittaa satavuotista historiaansa juhlivan Ehrensvärd-seuran toimintaa sekä tukee Suomenlinna-museossa ja Kansallisarkistossa 12.5. avautuvaa Suomenlinna – Kolmen valtakunnan linnoitus -näyttelyä.

Julkaisu koostuu noin 30 artikkelista, jotka kertovat historian käännekohdista Suomenlinnassa, elämästä saarella sekä siellä asuneista ja vaikuttaneista ihmisistä. Omat lukunsa saavat vallanvaihdokset Ruotsin kuningaskunnan osasta venäläiseksi linnoitukseksi sekä Suomen itsenäistymisen ajan tapahtumat sotavankileiristä laivaston ja rannikkotykistön tukikohdaksi ja edelleen matkailukohteeksi ja omaksi kaupunginosakseen. Lisäksi julkaisu kuvaa sotatoimia, joihin Viapori joutui osalliseksi muun muassa Kustaa III:n sodissa, Krimin sodassa sekä Viaporin kapinan aikaan 1906.

Teos nostaa esiin myös Suomenlinnassa vaikuttaneita henkilöitä, kuten Viaporin rakentajan Augustin Ehrensvärdin sekä laivanrakentajan ja Viaporin telakan perustajan Fredrik Henrik af Chapmanin, jonka syntymän 300-vuotisjuhlaa vietetään syksyllä 2021. Saaren värikkääseen historiaan liittyvät myös upseerit ja seurapiirikaunottaret, jotka erityisesti Viaporin rakentamisen aikaan 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa viettivät saarella ja muualla Helsingin seudulla ylellistä elämää tanssiaisineen ja illallisineen.

Yksi artikkeleista on luonnollisesti omistettu juhlavuottaan viettävän Ehrensvärd-seuran historialle. Lisäksi oman äänensä saavat kuuluviin myös Suomenlinnan asukkaat ja muut siellä toimivat organisaatiot. Saari on samanaikaisesti maailmanperintökohde, matkailunähtävyys ja suomenlinnalaisten kotikaupunginosa. Artikkeleissa pohditaan, miten nämä toiminnot on saatu sovitettua yhteen ja miten varmistetaan, että tämä ainutlaatuinen kulttuuriympäristö säilyy myös tuleville sukupolville.

Viapori-Suomenlinna – Kolmen valtakunnan linnoitus 1748–2021 -julkaisu on suomen- ja ruotsinkielinen ja sitä myyvät Suomenlinnan museokauppa sekä Kansallisarkiston julkaisumyynti.

Lisätietoja
Kansallisarkiston pääjohtaja, Ehrensvärd-seuran puheenjohtaja Jussi Nuorteva, jussi.nuorteva(a)arkisto.fi, puh. 040 592 5131
Kansallisarkiston tutkimusjohtaja Päivi Happonen, paivi.happonen(a)arkisto.fi, puh. 050 468 8762

Arvostelukappaleiden tilaukset
Merja Hykkönen, puh. 029 533 7002, merja.hykkonen(a)arkisto.fi

Viapori-Suomenlinna – Kolmen valtakunnan linnoitus 1748–2021
Sveaborg Tre riken – en fästning 1748–2021

Toimittaneet Jussi Nuorteva ja Päivi Happonen
Kustantajat: Ehrensvärd-seura ry ja Kansallisarkisto
ISBN 978-952-7323-10-6
Bidrag till Sveaborgs historia 9, ISSN 1455-9994
Kansallisarkiston toimituksia 26, ISSN 2489-7167
Hinta 35 € (sis. alv)